Στείλτε το άρθρο που επιθυμείτε να δημοσιέυσετε στην διέυθυνση αλληλογραφίας - gareggys.blog@gmail.com
Ευχαριστούμε
Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

«Συνεταιρισμός» με την Τουρκία: Τον Ιούλιο τα σπουδαία…

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, στα πλαίσια του απόηχου της επίσκεψης του Γιώργου Παπανδρέου στο Ερζερούμ έδωσε δύο πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και προχώρησε σε μία πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της επίσκεψης.


Με λίγα λόγια είναι σαφές πως η ελληνική πλευρά από την συγκεκριμένη επίσκεψη είχε δύο στόχους.


Πρώτον, να υπογραμμίσει με τον πλέον ξεκάθαρο-διπλωματικό όμως τρόπο πως τόσο οι τραμπουκισμοί στο Αιγαίο όσο και η επιμονή στο να μην τηρηθούν οι υπογεγραμμένες υποχρεώσεις της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν πρόκειται να κάμψουν ούτε την Αθήνα , ούτε την Λευκωσία.


Δεύτερον, η Αθήνα είναι σαφές πως θέλησε να κερδίσει χρόνο και να εμπεδώσει για άλλη μία φορά το «καλό κλίμα» μεταξύ των κυβερνήσεων έτσι ώστε να συνεχιστούν τους επόμενους μήνες οι όποιες «διερευνητικές επαφές», οι οποίες όμως θα πρέπει να έχουν αποτέλεσμα μέσα σε ένα συγκεκριμένο «χρονοδιάγραμμα».



Από τα ανωτέρω εξάγεται αβίαστα το συμπέρασμα πως τόσο η Αθήνα όσο και η Άγκυρα χρειάζονται, η κάθε μία για τους δικούς της εσωτερικούς λόγους χρόνο τουλάχιστον έως το καλοκαίρι όπου και μετά… απερίσπαστες θα είναι σε θέση να ανακοινώσουν ότι δεν έχουν πει μέχρι στιγμής, αλλά απλά το περιγράφουν μέσω της νέας «εταιρικής» σχέσης που έχει αναπτυχθεί.


Έτσι, τον Ιούλιο με την σύγκληση του 2ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, αναμένονται να υπάρξουν εξελίξεις οι οποίες ίσως και να χαρακτηριστούν ιστορικές. Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν τις στενές επαφές ενώ σε λίγες εβδομάδες ο Αχμέτ Νταβούτογλου θα επισκεφτεί την Αθήνα για την προετοιμασία της συνάντησης του Ιουλίου.


Για άλλη μία φορά θα θέλαμε να τονίσουμε πως παρά τις όποιες καλές προθέσεις, σίγουρα από πλευράς της Αθήνας, θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως ότι και να έχει συμφωνηθεί ή να βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, οι Τούρκοι Στρατηγοί θα πρέπει να… ερωτηθούν και να …συναινέσουν και αυτοί. Είναι σαφές πως η προσπάθεια επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών, ακόμα και μέσα από ένα πλαίσιο «συνεταιρισμού», μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσει λόγο των εσωτερικών συγκρουσιακών συνθηκών στην Τουρκία. Πολύ περισσότερο δε, το ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία, είναι πιθανότερο από ποτέ, αφού μόνο έτσι οι κεμαλιστές θα μπορέσουν να ανακόψουν όποιου τύπου διαπραγμάτευση των δύο πλευρών.


Ας μην ξεχνάμε πως εάν οι Ισλαμιστές, ισχυριστούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, πως επίλυσαν τα ελληνοτουρκικά προβλήματα, το στρατιωτικό κατεστημένο στην Άγκυρα θα γνωρίσει την μεγαλύτερή του ήττα στα 90 έτη της παρουσίας του στην Τουρκία.


Η Αθήνα θα πρέπει να έχει υπόψη της όλες τις παραμέτρους της εξίσωσης διότι η περίπτωση να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων είναι πολύ μεγάλη…
http://www.defencepoint.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1683:lr-&catid=28:foeign-affairs-greece&Itemid=55

0 σχόλια:

Μετάφραση

Καλωσορίσατε…

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα». Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.

Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας

Αρχειοθήκη Ιστολογίου

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της διέυθυνσης - gareggys.blog@gmail.com

Επισκέψεις