Στείλτε το άρθρο που επιθυμείτε να δημοσιέυσετε στην διέυθυνση αλληλογραφίας - gareggys.blog@gmail.com
Ευχαριστούμε
Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ


Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

Η συμβατική θεώρηση της διπλωματίας είναι αυτή που την θέλει ως διαπραγμάτευση και συμβιβασμό που οδηγεί στην τακτοποίηση των διαφορών. Ωστόσο, η ιστορία συχνά ανατρέπει αυτή την άποψη. Η διεξαγωγή των διεθνών σχέσεων είναι επίσης πάλη ανάμεσα στα εθνικά συμφέροντα και η διπλωματία μπορεί ν’ αποδειχθεί αποτελεσματικότατο όπλο. Σε μια διασκευή της ρήσης του Κλαούσεβιτς θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι διεθνείς σχέσεις είναι πόλεμος που διεξάγεται με άλλα μέσα.

Κανένα κράτος δεν προσέφερε περισσότερα στην πρόοδο της ενάσκησης της εξωτερικής πολιτικής περισσότερο από την Βυζαντινή αυτοκρατορία /Ρωμανία. Για πάνω από 1100 χρόνια επέζησε και εξαπλώθηκε μέσω δεξιότεχνων χειρισμών των αντιπάλων της κατά την άσκηση περίπλοκης διπλωματίας. Εκατοντάδες χρόνια πριν τον Μακιαβέλι, ο ιστορικός Ιωάννης Κίνναμος έγραψε: «Εφόσον πολλά και διαφορετικά μέσα οδηγούν στην επίτευξη ενός σκοπού, η νίκη είναι θέμα του ενδιαφέροντος που δείχνει κάποιος για να την πετύχει». Η εξέταση της τακτικής της βυζαντινής διπλωματίας θα μπορούσε να βοηθήσει τους σημερινούς διπλωμάτες να κατανοήσουν τα κίνητρα των συνομιλητών τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Το Βυζαντιο/Ρωμανία ήταν η συνέχεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Ο Μέγας Κωνσταντίνος μετέφερε την πρωτεύουσα του Κράτους στις ακτές του Βοσπόρου το 330, μετονομάζοντας το Βυζάντιο σε Κωνσταντινούπολη. Στρατηγικά η Πόλη βρίσκονταν στο σταυροδρόμι Ανατολής-Δύσης καθώς και στο θαλάσσιο άξονα Μαύρης θάλασσας-Μεσογείου. Η συνεχείς επιδρομές των βαρβάρων είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της αυτοκρατορικής εξουσίας στη Δύση και την συνέχισή της από μόνο τον Ρωμαίο αυτοκράτορα της Κωνσταντινούπολης.

Μακελειό στη Ρωσία

Μακελειό στη Ρωσία

Τουλάχιστον 36 νεκροί και πάνω από 130 τραυματίες, εκ των οποίων 20 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο έως τώρα τραγικός απολογισμός της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε στον χώρο αποσκευών των διεθνών αφίξεων του αεροδρομίου Νταμαντέντοβο της Μόσχας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρχών η έκρηξη αποδίδεται σε επίθεση αυτοκτονίας - πιθανότατα από ισλαμιστές αυτονομιστές του Βορείου Καυκάσου. Στο αεροδρόμιο, το οποίο καλύφθηκε από πυκνό καπνό, εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού, ενώ δεκάδες ασθενοφόρα έχουν συρρεύσει στην περιοχή.

Ήδη ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέβαλε την αναχώρησή του για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία και γνωστοποίησε με μήνυμά του μέσω Διαδικτύου ότι εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στα δημόσια κτήρια και τα μέσα μεταφοράς. Δεσμεύθηκε ακόμη ότι οι οργανωτές της σημερινής επίθεσης θα καταδιωχθούν και θα τιμωρηθούν.

Τρεις ξένοι, μεταξύ των οποίων ένας Βρετανός υπήκοος, περιλαμβάνονται στα θύματα από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας ενώ πολλοί άλλοι ξένοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.Τα στοιχεία των τριών νεκρών ξένων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, στον κατάλογο των τραυματιών περιλαμβάνονται τουλάχιστον ένα άτομο από τη Γαλλία (δεν διευκρινίζεται αν είναι άνδρας ή γυναίκα) και ένας Ιταλός, ο Ρομάνο Ροζάριο. Επίσης, η πρεσβεία της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι η ηθοποιός Σουζάνα Φιάλοβα τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μόσχας.

Ευρωπαϊκή ανησυχία για τα επεισόδια στην Αλβανία

Εμπόδιο στην ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Τα αιματηρά επεισόδια που σημειώθηκαν την Παρασκευή στα Τίρανα και είχαν ως αποτέλεσμα την εν ψυχρώ δολοφονία τριών διαδηλωτών, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Σε κοινή δήλωσή τους, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ, Κάθριν Άστον και ο επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ένωσης, Στέφαν Φίλε καταδίκασαν τα επεισόδια και προειδοποίησαν πως αν δεν επιλυθούν τέτοιου είδους ζητήματα, τότε η κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα η ενταξιακή διαδικασία της χώρας.

«Καλούμε επειγόντως όλες τις πολιτικές δυνάμεις να απευθύνουν έκκληση για ηρεμία και να αποφύγουν τυχόν προκλήσεις. Προκειμένου να προχωρήσει η Αλβανία στο ευρωπαϊκό μονοπάτι, παροτρύνουμε για ακόμη μια φορά τους Αλβανούς πολιτικούς να ξεκινήσουν έναν εποικοδομητικό πολιτικό διάλογο προκειμένου να επιλύσουν, χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις, το μακρύ (χρονικά) πολιτικό αδιέξοδο», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο π.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ.

Ο π.ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ ΣΕ ΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΥΣ ΕΣΧΑΤΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ.



ΟΣΙΟΥ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΡΕΙΤΟΥ.ΟΙ ΚΥΡΙΩΤΕΡΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΜΕΡΟΣ 2°

2. Κάθε χριστιανὸς ὀφείλει ν' ἀγαπᾶ τὸν ἀδελφό του (τὸν συνάνθρωπό του).

Δεύτερη ἐντολή, ὅμοια μὲ τὴν πρώτη, εἶναι τὸ ν' ἀγαπήσεις τὸν συνάνθρωπό σου ὅπως ἀγαπᾶς τὸν ἑαυτό σου (Μάτθ. 22, 39).
Σᾶς δίνω μία νέα ἐντολή: Ν' ἀγαπᾶτε ὃ ἕνας τὸν ἄλλον. Ὅπως σᾶς ἀγάπησα ἐγώ, ἔτσι ν' ἀγαπᾶτε κι ἐσεῖς ὃ ἕνας τὸν ἄλλον (Ἴω. 13, 34).
Ἂπ' αὐτὸ τὸ γνώρισμα θὰ μάθουν ὅλοι οἱ ἄπιστοι πῶς εἶστε μαθητές μου, ἂν δηλαδὴ ἔχετε ἀγάπη μεταξὺ σας (Ἴω. 13, 35).
Χρέος ἄλλο νὰ μὴν ἀφήνετε σὲ κανένα, ἐκτὸς ἀπὸ τὴν ἀγάπη ποῦ ὀφείλετε ὃ ἕνας στὸν ἄλλον. Ἐπειδὴ ἐκεῖνος ποῦ ἀγαπᾶ τὸν ἀδελφό του, ἔχει ἐκπληρώσει ὅλο τὸ νόμο τοῦ Θεου. Κι αὐτό, γιατί τὸ «μὴ μοιχεύσεις», «μὴ φονεύσεις», «μὴν κλέψεις, «μὴν ψευδομαρτυρήσεις»], «μὴν ἐπιθυμήσεις», κι ὅλες οἱ ἄλλες ἐντολές, σ' αὐτὴ τὴν ἐντολὴ συνοψίζονται καὶ περιλαμβάνονται: Στὸ ν' ἀγαπήσεις τὸν συνάνθρωπό σου σὰν τὸν ἑαυτό σου (Ρώμ. 13, 8-9).
Ἀγαπῆστε μὲ καθαρὴ καρδιὰ ὃ ἕνας τὸν ἄλλον (Ἃ' Πέτρ. 1, 22).
Νὰ ἀγαπᾶτε τοὺς ἀδελφούς σας (Ἃ' Πέτρ. 2,17).
"Ἂν τόσο πολύ μας ἀγάπησε ὃ Θεός, ὀφείλουμε κι ἐμεῖς ν' ἀγαποῦμε ὃ ἕνας τὸν ἄλλον (Ἃ' Ἴω. 4, 11).
"Ὁποῖος δὲν ἀγαπᾶ τὸν ἀδελφό του, αὐτὸς βρίσκεται σὲ κατάσταση πνευματικοῦ θανάτου (Ἃ' Ἴω. 3, 14).
Νὰ πῶς μάθαμε τί εἶναι ἀγάπη: Ὅπως ὃ Χριστὸς πρόσφερε τὴ ζωή Του στὸ θάνατο γιὰ χάρη μας, ἔτσι κι ἔμεϊς ὀφείλουμε νὰ προσφέρουμε καὶ τὴ ζωή μας ἀκόμη γιὰ τοὺς ἀδελφούς μας (Ἃ'Ἴω. 3,16).
Παιδιά μου, ἂς μὴν ἄγαποϋμε μὲ τὰ λόγια μόνο καὶ μὲ τὴ γλώσσα, ἀλλὰ ἔμπρακτα καὶ ἀληθινὰ (Ἃ' Ἴω. 3, 18).
Ὅποιος ἀγαπᾶ τὸ Θεό, αὐτὸς ἀγαπᾶ καὶ τὸν ἀδελφό του (Ἃ' Ἴω. 4, 21).

ΠΗΓΗ : ΦΩΝΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ
ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΡΑΚΛΗΤΟΥ
ΩΡΩΠΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 2006

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΙΟΥΣ.ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ.

Η γνωριμία μὲ τοὺς ἅγιους μόνο ὠφελος μπορεῖ νὰ ἔχει γιὰ ὁποῖον μελετάει τὴ ζωὴ καὶ τὸ ἔργο τους. Ἐδῶ δὲν θὰ κάνουμε πλήρη ἀναφορὰ στὸν βίο τῶν ἅγιων ἀλλὰ θὰ παρουσιάσουμε συνοπτικὰ τῶν βίο τοῦ καθενὸς ὅπως παρουσιάζεται μέσα ἀπὸ τὸ βιβλίο τοῦ ἀρχιμ. Νικόλαου Χατζηνικολαου "...στεναγμοις ἀλαλητοις ΠΡΟΣΕΥΧΗΤΙΚΗ ΦΙΛΟΚΑΛΙΑ" (ἔκδ.ΑΘΩΣ), συνοδεύοντας τὸν βίο τους καὶ μὲ μία προσευχὴ μέσα ἀπὸ τὸ βιβλίο μὲ σκοπὸ ὅπως γράφει στὴν εἰσαγωγὴ τοῦ βιβλίου (...νὰ γνωρίσουμε τοὺς ἅγιούς μας , ἀπὸ τοὺς ἅγιους τὸ κεκρυμμενο φρόνημά τους καὶ ἀπὸ τὸ ὀρθὸ φρόνημα νὰ διευκολυνθουμε στὴ μυστικὴ κοινωνία μὲ τὸν Θεό.)
Εὐχόμαστε ἡ σύντομη ἀνάγνωση μέσα ἀπὸ τὴν ὀθόνη τοῦ ὑπολογιστὴ νὰ σᾶς ὁδηγήσει σὲ μία πιὸ βαθιά μελέτη τοῦ βίου καὶ τοῦ ἔργου τῶν ἅγιων μέσα ἀπὸ τὰ βιβλία, ὁπλίζοντας τὸν καθένα ἀνάλογα μὲ τὸν πόλεμο ποὺ ἔχει μὲ
πίστη,ἀγάπη,ὑπομονή,ἐλπίδα,πραότητα,ἐλεημοσύνη,συνχωρητικότητα,.........
Βίος τοῦ ἐν ἅγιοις πατρὸς ἠμῶν Γερμανοῦ Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως
(634-729)
Ὁ ἅγιος Γερμανὸς γεννήθηκε τὸ 634 καὶ ἔζησε κατὰ τὰ χρόνια του μονοφυσιτισμόν, μονοδελητισμου καὶ τῆς εἰκονομαχίας. Ὃ πατέρας του, Ἰουστινιανός, ἦταν πατρίκιος ποῦ ἰδιαίτερα διακρίθηκε ἐπὶ Ἡρακλείου, ἄλλα φθονήθηκε καὶ θανατώθηκε ἀπὸ τὸν Κωνσταντῖνο Δ' Πωγωνάτο, τὸ 688. Ἐπειδὴ δὲ ὃ Γερμανὸς διαμαρτυρήθηκε γιὰ τὸν ἄδικο φόνο τοῦ πατέρα του, ὃ αὐτοκράτορας διέταξε τὸν εὐνουχισμό του καὶ τὸν κατέταξε στὸν κλῆρο τῆς Ἁγίας Σοφίας. Στὰ πρῶτα χρόνια της ἱερατικῆς του διακονίας ἐπεδόθη σὲ συστηματικὲς θεολογικὲς μελέτες μὲ τὶς ὅποιες ὁλοκλήρωσε τὴν πλούσια κατὰ κόσμον παιδεία του καὶ ἀξιοποίησε τὴ φυσική του ὀξυδέρκεια. Μεταξὺ τῶν ἐτῶν 705-706 ἔχειροτονηθη ἐπίσκοπος Κυξίκου, ἢ ἀντίδραση τοῦ ὅμως στὶς θέσεις τῶν Μονοφυσιτῶν καὶ Μονοθελητῶν τὸν ἐρριξε σὲ δυσμένεια καὶ τοῦ στέρησε τὴν ἐπαρχία. Ἀργότερα, τὸ 715, ἀναγνωρίσθηκε ἢ ὀρθότητα τῶν ἀπόψεών του καὶ ἢ ἁγιότητα τοῦ βίου του ὥστε, παρὰ τὴν ἐπίμονη ἄρνησή του, ἀναβιβάσθηκε στὸ θρόνο τῆς Κωνσταντινουπόλεως.

ΑΠΟ ΜΙΚΡΟ (-Η) ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΡΕΛΟ (-Η) ΜΑΘΑΙΝΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!

Το βάλαμε και εμεις οσο περισσότεροι τοσο καλύτερα.
Το κορίτσι που άφησε άφωνο τον κόσμο για πέντε λεπτά.


"Υπάρχει το πετραχήλι αλλά υπάρχει και το καριοφίλι"!


Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος προς κυβέρνηση: "Υπάρχει το πετραχήλι αλλά υπάρχει και το καριοφίλι"!

Με "ολική ρήξη" προειδοποιεί την κυβέρνηση ο ηγέτης της Ελληνικής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος μέχρι τώρα τηρούσε σαφώς φιλική προς αυτήν, στάση.
Σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, μιλάει στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο για τη σχέση της εκκλησίας με το κράτος, την οικονομική κρίση, την μεταναστευτική πολιτική αλλά και για την εκκλησιαστική περιουσία.

Ο .Ιερώνυμος «αιφνιδιάζει» με τον τρόπο που στέλνει το μήνυμά του στη κυβέρνηση για τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας και τις προσθέσεις του έναντι της κυβερνητικής πολιτικής.

Η φράση «υπάρχει το πετραχήλι αλλά υπάρχει και το καριοφίλι» είναι ενδεικτική του ύφους της συνέντευξης και τον λεγομένων του Αρχιεπισκόπου που απευθύνεται στην κυβέρνηση για τις σχέσεις της με την εκκλησία.

Τουρκικό σχέδιο SUGA: Απόβαση σε Λέρο, Οινούσσες και Φούρνους!

Τουρκικό σχέδιο SUGA: Απόβαση σε Λέρο, Οινούσσες και Φούρνους! - To ναυτικό σκέλος της "Βαριοπούλας"

Απόβαση στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο, με συνδυασμένη ενέργεια αμφίβιων ειδικών δυνάμεων, αερομεταφερόμενων ειδικών δυνάμεων και εν τέλει βαρέων δυνάμεων, περιλάμβανε το σχέδιο “Suga” που είχε καταστρώσει το τουρκικό Nαυτικό, στο πλαίσιο της επιχείρησης “Βαριοπούλα”. Η επιχείρηση θα γινόταν τον Μάρτιο του 2003, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Γιενί Σαφάκ". Επιβεβαιώνονται έτσι όσοι πιστεύουν ότι αν γίνει ενέργεια της Τουρκίας κατά της νησιωτικής Ελλάδας αυτή θα αφορά τα Δωδεκάνησα, αφού η Λέρος ήταν ο κύριος στόχος τους, για τα οποία η Άγκυρα θεωρεί ότι υπάρχει νομική ασάφεια στην κυριαρχία τους από την συνθήκη των Παρισίων του 1948.

Θυμίζουμε την ενέργεια τον Ιούλιο του 2009 σε μικρό νησί της Δωδεκανήσου την οποία κινηματογραφούσε τουρκικό συνεργείο από φουσκωτό σκάφος για να στοιχειοθετήσει "επιθετική κίνηση με μεταφορά στρατευμάτων σε νησιά των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο", η προβολή του οποίου θα προκαλούσε πολεμικό κλίμα στην Τουρκία. Ευτυχώς το Λιμενικό πρόλαβε το φουσκωτό, λίγο πριν μπει στα τουρκικά χωρικά ύδατα, συνέλαβε τους επιβαίνοντες και κατέσχεσε όλο το υλικό που είχαν συλλέξει!

Η εφημερίδα γράφει ότι έγγραφα που βρέθηκαν στο επιτελείο του Στόλου στο Γκιόλτζουκ, έδειξαν πως η χούντα που ετοίμασε το σχέδιο “Βαριοπούλα” είχε για στόχο την τουρκική απόβαση στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο.

Ἡ Ἁγία Ξένη


Ἡ Ἁγία Ξένη

Ημ. Εορτής: 24 Ιανουαρίου
Εορταζόμενο όνομα: Ξένη, Ξένος

Ἡ Ἁγία Ξένη καταγόταν ἀπὸ τὴ Ρώμη καὶ ἀπὸ γενιὰ τιμημένη καὶ εὔπορη. Οἱ γονεῖς της ἐπιθυμοῦσαν νὰ τὴν νυμφεύσουν. Ἐνῶ ὅμως εἶχαν τὰ πάντα ἑτοιμασθεῖ γιὰ τὸν γάμο, ἐκείνη ἐγκατέλειψε τὴ νυφικὴ παστάδα, παίρνοντας μαζί της καὶ δύο πιστές της θεραπαινίδες καὶ διὰ θαλάσσης ἔφθασε στὴν πόλη τῶν Μυλασῶν. Στὰ Μύλασα μᾶλλον πῆγε καὶ ἐγκαταστάθηκε, ὕστερα ἀπὸ συμβουλὴ τοῦ μακαρίου μοναχοῦ Παύλου, ὁ ὁποῖος ἐμφανίστηκε στὴν Ὁσία μετὰ ἀπὸ θεῖο φωτισμό, ὅταν ἐκείνη πέρασε ἀπὸ τὴν Ἀλεξάνδρεια καὶ ἔγινε ὁ πνευματικός της καθοδηγητής.
Στὴν πόλη τῶν Μυλασῶν, ἡ Ὁσία Ξένη ἔκτισε ἱερὸ ναὸ πρὸς τιμὴν τοῦ Πρωτομάρτυρος Στεφάνου. Ἐκεῖ κτίσθηκαν καὶ κελιὰ ὅπου διέμεναν ἡ Ξένη, οἱ δυὸ θεραπαινίδες καὶ λίγες ἄλλες παρθένες.
Ἡ Ὁσία Ξένη, ἀφοῦ διῆλθε τὴν ζωή της θεοφιλῶς καὶ ὁσίως, κοιμήθηκε μὲ εἰρήνη. Ὅταν παρέδωσε τὴν ἁγία της ψυχὴ στὸν Θεό, ἐνῶ ὁ ἥλιος φώτιζε τὴν γῆ, φάνηκε στὸν οὐρανὸ Σταυρός, ποὺ τὸν σχημάτιζαν ἀστέρες. Τὸν οὐράνιο αὐτὸ Σταυρὸ τὸν περιέκλειε χορὸς ἀστέρων, σὰν νὰ ἦταν, καθὼς φαίνεται, στεφάνι τῆς Ὁσίας Ξένης, μὲ τὸ ὁποῖο τὴν ἐπιβράβευε ὁ Θεὸς γιὰ τὶς νηστεῖες της, τὶς ἀγρυπνίες της καὶ τὴν ἁγνότητα τοῦ σώματος καὶ τῆς ψυχῆς.

ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Εσφαγμένη - Ιερά Μονή Βατοπεδίου
Για την εικόνα αυτή διηγούνται ότι πληγώθηκε από το μαχαίρι ενός δύστροπου ιεροδιάκονου και εκκλησιάρχη (επιμελητή της εκκλησίας, νεωκόρου), ο οποίος εξαιτίας δήθεν του διακονήματος του έφθανε πάντοτε καθυστερημένος στην Τράπεζα. Σε μια παρόμοια περίπτωση ο τραπεζάρης (υπεύθυνος της τραπεζαρίας) αγανακτησμένος αρνήθηκε να του δώσει φαγητό. Οι ταραγμένοι και οργισμένοι λογισμοί του εκκλησιάρχη στράφηκαν εναντίον της Θεοτόκου, που ενώ αυτός την υπηρετούσε, αυτή δε μεριμνούσε ούτε για την τροφή του. Από την πληγή αυτή ξεπετάχθηκε αίμα, το πρόσωπο της Παναγίας χλώμιασε, ενώ ο ιεροδιάκονος τυφλώθηκε και έπεσε κάτω φρενόληπτος από τον έλεγχο της συνείδησης μένοντας στην κατάσταση αυτή τρία χρόνια. Τότε χάρη στις προσευχές του ηγουμένου και της αδελφότητας η Παναγία εμφανίστηκε στον ηγούμενο και ανάγγειλε τη θεραπεία του.
Ο εκκλησιάρχης πέρασε την υπόλοιπη ζωή του σ΄ ένα στασίδι απέναντι από την εικόνα θρωνώντας το φοβερό αμάρτημά του και πριν πεθάνει πήρε την συγχώρηση από την ίδια την Παναγία, που του ανάγγειλε όμως, όπως προηγουμένως και στον ηγούμενο, ότι το βλάσφημο χέρι του θα υφίστανταν παραδειγματική τιμωρία μετά θάνατον. Πράγματι μέχρι σήμερα φυλάσσεται άλυωτο και κατάμαυρο κοντά στην εικόνα που είναι τοποθετημένη στον νάρθηκα του παρεκκλησίου του αγίου Δημητρίου.
Πηγή : www.mountathos.gr

Μετάφραση

Καλωσορίσατε…

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα». Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.

Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας

Αρχειοθήκη Ιστολογίου

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της διέυθυνσης - gareggys.blog@gmail.com

Επισκέψεις