Στείλτε το άρθρο που επιθυμείτε να δημοσιέυσετε στην διέυθυνση αλληλογραφίας - gareggys.blog@gmail.com
Ευχαριστούμε
Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Μακελειό στη Ρωσία

Μακελειό στη Ρωσία

Τουλάχιστον 36 νεκροί και πάνω από 130 τραυματίες, εκ των οποίων 20 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, είναι ο έως τώρα τραγικός απολογισμός της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε στον χώρο αποσκευών των διεθνών αφίξεων του αεροδρομίου Νταμαντέντοβο της Μόσχας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των αρχών η έκρηξη αποδίδεται σε επίθεση αυτοκτονίας - πιθανότατα από ισλαμιστές αυτονομιστές του Βορείου Καυκάσου. Στο αεροδρόμιο, το οποίο καλύφθηκε από πυκνό καπνό, εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού, ενώ δεκάδες ασθενοφόρα έχουν συρρεύσει στην περιοχή.

Ήδη ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ ανέβαλε την αναχώρησή του για το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός στην Ελβετία και γνωστοποίησε με μήνυμά του μέσω Διαδικτύου ότι εντείνονται τα μέτρα ασφαλείας στα δημόσια κτήρια και τα μέσα μεταφοράς. Δεσμεύθηκε ακόμη ότι οι οργανωτές της σημερινής επίθεσης θα καταδιωχθούν και θα τιμωρηθούν.

Τρεις ξένοι, μεταξύ των οποίων ένας Βρετανός υπήκοος, περιλαμβάνονται στα θύματα από την επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας ενώ πολλοί άλλοι ξένοι τραυματίστηκαν, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.Τα στοιχεία των τριών νεκρών ξένων δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Ρωσίας, στον κατάλογο των τραυματιών περιλαμβάνονται τουλάχιστον ένα άτομο από τη Γαλλία (δεν διευκρινίζεται αν είναι άνδρας ή γυναίκα) και ένας Ιταλός, ο Ρομάνο Ροζάριο. Επίσης, η πρεσβεία της Σλοβακίας ανακοίνωσε ότι η ηθοποιός Σουζάνα Φιάλοβα τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Μόσχας.

Πάντως ο κεντρικός τραπεζίτης της Ρωσίας Σεργκέι Ιγκνάτιεφ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ισοτιμία του ρουβλιού ή στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η αστυνομία της Μόσχας έχει τεθεί σε συναγερμό και στο μετρό της πρωτεύουσας, καθώς και στα άλλα αεροδρόμια της πόλης ελήφθησαν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. "Λόγω αυτού που συνέβη στο Ντομοντέντοβο, τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν σε όλα τα αεροδρόμια", δήλωσε χαρακτηριστικά αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, πράκτορες του υπουργείου Εσωτερικών και των υπηρεσιών ασφαλείας (FSB) έχουν σταλεί στο Ντομοντέντοβο και στα άλλα αεροδρόμια, το Σερεμέτιεβο και το Βνούκοβο.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τον περασμένο Μάρτιο το μετρό της Μόσχας συγκλονίσθηκε όταν δύο γυναίκες από το Νταγκεστάν του Βορείου Καυκάσου πραγματοποίησαν εν ώρα αιχμής επιθέσεις αυτοκτονίες σε κεντρικούς σταθμούς, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 40 άνθρωποι.

Οι ρωσικές αρχές πιστεύουν ότι έχουν βρει το κεφάλι του βομβιστή αυτοκτονίας ο οποίος προκάλεσε τη μεγάλη έκρηξη στο αεροδρόμιο του Ντομοντέντοβο, νωρίτερα σήμερα, σκοτώντας 35 ανθρώπους, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ιντερφάξ. Αστυνομική πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ότι στο χώρο όπου σημειώθηκε η έκρηξη βρέθηκε το κεφάλι ενός άνδρα "αραβικής εμφάνισης", ηλικίας 30-35 ετών. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη. Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδόσει ότι οι αρχές πίστευαν πως ο βομβιστής προερχόνταν από την περιοχή του βόρειου Καυκάσου.

Αστυνομικές πηγές δήλωσαν εξάλλου στα ρωσικά πρακτορεία ότι οι οι ρωσικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι επίκειτο μια επίθεση αλλά άφησαν να τους ξεφύγουν τρεις ύποπτοι. "Η μυστική υπηρεσία είχε μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία επρόκειτο να διαπραχθεί μια επίθεση σε ένα από τα αεροδρόμια της Μόσχας", είπε μία από τις πηγές αυτές στο πρακτορείο ΡΙΑ Νόβοστι. "Οι ερευνητές αναζητούσαν τρεις υπόπτους αλλά αυτοί κατάφεραν να μπουν στο χώρο του αεροδρομίου, να δουν την έκρηξη που προκάλεσε ο συνεργός τους και να φύγουν", πρόσθεσε.

Τον Δεκέμβριο, μετά το θάνατο, προφανώς από ατύχημα, μιας γυναίκας που κατασκεύαζε μια βόμβα για να πραγματοποιήσει επίθεση, οι αστυνομικοί εντόπισαν τα ίχνη τριών ατόμων που φέρονται ότι οργάνωναν επιθέσεις και κατάγονταν από την Τσετσενία. "Εκδόθηκαν αμέσως εντάλματα σύλληψης", δήλωσε μια πηγή στο πρακτορείο Ιντερφάξ. Σύμφωνα με την πηγή αυτή οι ύποπτοι "προετοίμαζαν" μια άλλη γυναίκα για καμικάζι και την οδήγησαν σήμερα στο αεροδρόμιο.

"Υπήρχαν πληροφορίες, είχαν ληφθεί μέτρα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τρομοκρατών στο Ζελένογκραντ (50 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μόσχας) αλλά δεν κατάφεραν να τους βρουν", υποστήριξε άλλη πηγή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Δρούτσας απέστειλε τηλεγράφημα στον ομόλογό του κ. Σεργκέι Λαβρόφ με αφορμή την έκρηξη, σήμερα Δευτέρα, στο διεθνές αεροδρόμιο της Μόσχας «Ντομοντέντοβο».

«Η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει απερίφραστα την αποτρόπαιη αυτή πράξη» αναφέρει στο μήνυμά του ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας ταυτόχρονα θλίψη για την απώλεια τόσων ανθρωπίνων ζωών και συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. «Ο Ελληνικός λαός στέκεται δίπλα στο Ρωσικό αυτές τις δύσκολες ώρες», αναφέρει, τονίζοντας την υποστήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες των ρωσικών αρχών να εντοπιστούν οι ηθικοί αυτουργοί και να παραπεμφθούν τη δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Γκιόργι Παρβάνοφ και το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας καταδίκασαν έντονα την τρομοκρατική ενέργεια στο αεροδρόμιο "Ντομοντέντοβο" στη Μόσχα και εξέφρασαν συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων.

"Δεν υπάρχει υπόθεση που να μπορεί να δικαιολογήσει τη δολοφονία αθώων πολιτών" αναφέρεται στην ανακοίνωση του βουλγαρικού ΥΠΕΞ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε σήμερα Δευτέρα "αγανακτισμένη" από την τρομοκρατική επίθεση στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας που προκάλεσε το θάνατο 35 ατόμων μέχρι στιγμής και ζήτησε να συλληφθούν και να "τιμωρηθούν" οι δράστες και όσοι κρύβονται πίσω απ αυτήν.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιέρζι Μπούζεκ σε τρεις ξεχωριστές ανακοινώσεις τους καταδικάζουν απερίφραστα την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση.

"Είμαι αγανακτισμένος και εξαιρετικά λυπημένος από την εγκληματική αυτή πράξη και ζητώ να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά αυτοί που κρύβονται πίσω της" αναφέρει ο κ.βαν Ρομπέι.

"Φρικτή τρομοκρατική επίθεση" την χαρακτηρίζει ο κ.Μπαρόζο ενώ ο κ. Μπούζεκ αναφέρει ότι "η τρομοκρατία και η βία δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν αποδεκτές".

Ο κ. Μπαρόζο ανέφερε ότι ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ για θέματα μεταφοράς Σλιμ Κάλας διαβεβαίωσε το Ρώσο υπουργό Μεταφορών Ιγκόρ Λεβίτιν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη "να προσφέρει τεχνική υποστήριξη και οποιαδήποτε βοήθεια που ενδέχεται να χρειαστούν οι ρωσικές αρχές".

--Η Ισπανία καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την σημερινή πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στη Μόσχα και υποσχέθηκε να συνεχίσει από κοινού με τη Ρωσία τον αγώνα πάταξης της τρομοκρατίας.

--Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι μουν καταδίκασε την "άναδρη επίθεση" και απέστειλε τα ειλικρινή συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη του στην κυβέρνηση και το ρωσικό λαό.

Βίντεο από την έκρηξη στο αεροδρόμιο Νταμαντέντοβο


Η προϊστορία του τρόμου

Η επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στο αεροδρόμιο Ντομοντέντοβο της Μόσχας με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 35 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 46 ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά αιματηρών, πολύνεκρων επιθέσεων που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία εναντίον πολιτών.

Οι μεγαλύτερες επιθέσεις των τελευταίων ετών έχουν ως εξής:

-13 Σεπτεμβρίου 1999: 118 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από βομβιστική επίθεση σε κτήριο στη νοτιοανατολική Μόσχα. Άλλες πέντε επιθέσεις στο διάστημα 31 Αυγούστου-16 Σεπτεμβρίου στοίχισαν τη ζωή σε 293 άτομα.

-23/26 Οκτωβρίου 2002: Τσετσένοι κομάντος με βαρύ οπλισμό και με μεγάλες ποσότητες εκρηκτικών παίρνουν ομήρους 800 θεατές και ηθοποιούς μέσα στο θέατρο Ντουμπρόφκα της Μόσχας. Από την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων χάνουν τη ζωή τους 130 άνθρωποι, οι περισσότεροι λόγω ασφυξίας από τα αέρια που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης για τη διάσωση των ομήρων.

5 Ιουλίου 2003: Διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Μόσχα, σε μια ροκ συναυλία, με δράστες δύο γυναίκες. Χάνουν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και άλλοι 50 τραυματίζονται.

5 Δεκεμβρίου 2003: Σε επίθεση αυτοκτονίας εναντίον τρένου στη νοτιοδυτική Ρωσία σκοτώνονται 46 άνθρωποι. Την ευθύνη ανέλαβε ο Τσετσένος αυτονομιστής ηγέτης Σαμίλ Μπασάγιεφ.

6 Φεβρουαρίου 2004: Επίθεση με εκρηκτικά στο μετρό της Μόσχας, την ευθύνη για την οποία αναλαμβάνει μια άγνωστη έως τότε τσετσενικη οργάνωση, η "Γκαζοτάν Μουρντάς". 41 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

24 Αυγούστου 2004: Δύο γυναίκες καμικάζι, ζωσμένες με εκρηκτικά, επιβιβάζονται σε δύο αεροσκάφη και τα ανατινάζουν εν πτήσει στα νότια της Μόσχας και στη νοτιοδυτική Ρωσία. Συνολικά σκοτώνονται 90 άνθρωποι.

1/3 Σεπτεμβρίου 2004: Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι κρατούνται όμηροι σε ένα σχολείο του Μπεσλάν, στη Βόρεια Οσετία, από Τσετσένους αντάρτες. Κατά τη διάρκεια της επίθεσης των ρωσικών δυνάμεων για την απελευθέρωση των ομήρων σκοτώνονται περισσότερα από 330 άτομα.

27 Νοεμβρίου 2009: Από επίθεση εκτροχιάζεται το τρένο Νέφσκι Εξπρές που πραγματοποιεί το δρομολόγιο Μόσχα-Αγία Πετρούπολη και σκοτώνονται 28 επιβάτες.

29 Μαρτίου 2010: Διπλή επίθεση αυτοκτονίας, που αποδίδεται σε δύο γυναίκες καμικάζι στο μετρό της Μόσχας. Σαράντα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

9 Σεπτεμβρίου 2010: Από επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στο Βλαντικαφκάζ της Βόρειας Οσετίας τραυματίζονται θανάσιμα 17 άτομα.

Πηγή : www.athina984.gr

0 σχόλια:

Μετάφραση

Καλωσορίσατε…

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα». Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.

Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας

Αρχειοθήκη Ιστολογίου

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της διέυθυνσης - gareggys.blog@gmail.com

Επισκέψεις