Στείλτε το άρθρο που επιθυμείτε να δημοσιέυσετε στην διέυθυνση αλληλογραφίας - gareggys.blog@gmail.com
Ευχαριστούμε
Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΤΟΥ 1979.

ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΣΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΑΙ.


3.18. Οί Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές στο μέλ­λον.

Στήν Αμερική έχει ευρύτατη διάδοση ή «μελ­λοντολογία», επιστήμη με την οποία αναλύον­τας όλα τα στατιστικά δεδομένα, όλες τίς πλη­ροφορίες καί όλα τα πιθανά αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας πάλι τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον. "Αν παραδεχτούμε τα πορίσματα της ως ορθά θα πρέπει να περιμένουμε ότι ό αρι­θμός των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών θα αυ­ξηθεί με πρόοδο γεωμετρική. Ή ως τώρα ρα­γδαία εξέλιξη δικαιολογεί την υποστήριξη αυ­τής της άποψης.

Το 1955 είχε γίνει πρόβλεψη από τους Ιδιους τους κατασκευαστές, ότι κατά τή δεκαετία 1955 -1965 θα έπρεπε να υπάρχουν 50 ' Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές στην Αμερική. Παρόλα αυτά ως το 1960 υπήρχαν 10.000 Ηλεκτρονικοί Υπολο­γιστές εγκαταστημένοι. Σήμερα ξεπερνούν τίς 80.000 στην Αμερική καί τίς 150.000 σε όλο τον κόσμο καί ή εξέλιξη τους προχωρεί αλματω­δώς. Με το χρόνο οι Ηλεκτρονικοί Υπολογι­στές γίνονται μικρότεροι, φθηνότεροι, απλού­στεροι καί ισχυρότεροι. "Αν ένας υπολογιστής του 1955 είχε όγκο 100 κυβικά μέτρα, το 1975 ό αντίστοιχος του έχει όγκο 1 κυβικό εκατοστό. "Αν πάλι το 1955 ό Ηλεκτρονικός Υπολογιστής έκανε 25.000 πράξεις το δευτερόλεπτο, το 1975 καταφέρνει ένα δισεκατομμύριο. Το 1955 το κόστος ενός εκατομμυρίου πράξεων έφθανε τίς 300 δραχμές. Το 1975 φθάνει το μισό λεπτό. Ό διάσημος Αμερικανός μελλοντολόγος Χέρ­μαν Καν γράφει στο βιβλίο του «Το έτος 2.000» : Το μέγα άγνωστο του τέλους αύτοϋ του αιώνα είναι ό Ηλεκτρονικός Υπολογιστής, πού προσφέρει στον άνθρωπο τρομακτική δύναμη πάνω στο περιβάλλον του. Καί με τον όρο περι­βάλλον εννοεί το σύνολο των ανθρώπινων δραστηριοτήτων καί ενεργειών. Ή κοινωνία θα πάρει άλλη μορφή με τη δημιουργία των ηλεκτρονικών αρχείων.


Στίς Η.Π.Α μελετάται ή δημιουργία ενός ομο­σπονδιακού αρχείου, στο οποίο θα συγκεν­τρωθούν όλα τα στοιχεία πού βρίσκονται σή­μερα εγκαταστημένα στα άρχεϊα των υπουρ­γείων καί των κρατικών οργανισμών. Τα δια­σκορπισμένα αυτά αρχεία έχουν ήδη συγκεν­τρώσει 100 εκατομμύρια διάτρητα δελτία καί 3O.ΟΟΟ μαγνητοταινίες Ηλεκτρονικών Υπολο­γιστών με στοιχεία για άτομα καί επιχειρήσεις. Κάθε μαγνητοταινία περιέχει 7.000 σύμβολα, περίπου, ανά τετραγωνικό εκατοστό. Παράλ­ληλα με αυτό το αρχείο μελετάται ή ίδρυση αρ­χείου υγείας με το «ιστορικό» όλων των Αμερι­κανών. Καθώς επίσης καί το αρχείο Εκπαίδευ­σης καί απασχόλησης. Σέ αυτό θα κατατεθούν όλα τα στοιχεία των σπουδών κάθε ατόμου από το νηπιαγωγείο ως το πανεπιστήμιο μαζί με τα αποτελέσματα όλων των τεστ νοημοσύ­νης, ικανότητας καί προσωπικότητας στα οποία θα έχει υποβληθεί. Παράλληλα, θα συγ­κεντρωθούν όλα τα στοιχεία για την επαγγελ­ματική του απασχόληση με κάθε λεπτομέρεια, έτσι ώστε να καλύπτονται αυτόματα όλες οί κενές θέσεις με τους πιο κατάλληλους υποψη­φίους.

Μέσα σε μια εικοσαετία οί Ηλεκτρονικοί Υπο­λογιστές με τη μορφή των κεντρικών αρχείων, στοιχείων καί μεταβολών θα καταργήσουν τα κέρματα, τα χαρτονομίσματα καί τίς επιταγές καί θα τα αντικαταστήσουν με μια ενιαία οικο­γενειακή ή προσωπική κάρτα. Ή νοικοκυρά θα ξεκινά το πρωί για το εμπο­ρικό κέντρο χωρίς χρήματα στην τσάντα της. Θα έχει μαζί της, όμως, τη διάτρητη πιστωτική κάρτα της πού θα τη δίνει στο ταμείο για να την τοποθετήσει ό ταμίας στην ειδική συσκευή πού θα καταργήσει την αγοραπωλησία. Οί συ­σκευές αυτές θα ειδοποιούν αυτόματα τα υπο­καταστήματα του ενοποιημένου τραπεζικού συστήματος. Τα καταστήματα θα ειδοποιούν εξίσου αυτόματα τον κεντρικό σταθμό ελέγχου πιστωτικών λογαριασμών, ό οποίος θα αφαι­ρεί από το πιστωτικό υπόλοιπο του προσωπι­κού ή οικογενειακού λογαριασμού τίς αγορές της ημέρας. Κάθε εβδομάδα ό κεντρικός στα­θμός ελέγχου θα στέλνει εκκαθαριστικά σημει­ώματα στα καταστήματα καί στους πελάτες. Κατά τον ιδιο τρόπο οί επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, ηλεκτρισμού, άεριόφωτος, ύδρευ­σης καί τηλεφώνου θα εκδίδουν τους λογαρι­ασμούς των καί θα τους εξοφλούν με μηνιαίες αυτόματες καταγραφές καί με αφαίρεση από το πιστωτικό υπόλοιπο των κατόχων. "Ολα θα γίνονται χωρίς να τα ιδεί μάτι καί χωρίς να τα αγγίξει χέρι ανθρώπου. Παρομοίως θα εγγρά­φονται αυτόματα ο'ι μισθοί καί τα άλλα εισοδή­ματα. Για πιο περίπλοκα ζητήματα, όπως είναι οί λογαριασμοί του γιατρού, ή πληρωμή των ενοικίων, ή κράτηση δωματίων σε ξενοδοχεία κτλ., ό καταναλωτής θα τηλεφωνήσει στον αρ­μόδιο υπάλληλο να του χρεώσει την εξόφληση ή την προκαταβολή, θα καταργηθούν έτσι τα εισιτήρια για τα ταξίδια. Επίσης, ή εφορία θα διαλύσει την υπηρεσία δίωξης φοροφυγάδων, γιατί κάθε αγοραπωλησία θα καταγράφεται αυτόματα. Τα αρχεία θα περιέχουν όλα τα στοιχεία για τον καθένα, έτσι ώστε να έχουν κωδικό αριθμό αναγνώρισης πού θα προέρχε­ται από τη μετατροπή σε σύμβολα των καμπύ­λων των δακτυλικών αποτυπωμάτων του καί του συνδυασμού των ηχητικών κυμάτων των φωνητικών χορδών του. Προχωρούμε με το εφιαλτικό όραμα ότι καθετί υποτάσσεται αδυ­σώπητα στο μάτι του «Μπίγκ Μπράδερ» του μεγάλου αδελφού, του Ηλεκτρονικού Υπολο­γιστή.

Ή εξέλιξη του Ηλεκτρονικού Υπολογιστή δε θα σταματήσει. Υπάρχουν σχέδια για τη συγ­κρότηση ενός παγκόσμιου δικτύου Ηλεκτρο­νικών Υπολογιστών, πού με τη βοήθεια των ακτινών λέηζερ καί των τεχνητών δορυφόρων θα επικοινωνούν μεταξύ τους καθώς καί με ένα γιγαντιαίο κεντρικό Ηλεκτρονικό Υπολογιστή με χωρητικότητα ένα τρισεκατομμύριο στοι­χεία. Το κατόρθωμα αυτό δε θα απέχει καί πολύ από έναν Ηλεκτρονικό Υπολογιστή με χωρητικότητα ένα τετράκις εκατομμύριο στοι­χεία, τα οποία υπολογίζεται ότι θα είναι αρ­κετά για να αποθηκεύσουν το σύνολο των πληροφοριών που υπάρχουν σε όλες τίς βιβλι­οθήκες όλου του κόσμου. Το δίκτυο αυτό θα βοηθείται καί από άλλα μέσα, όπως το τηλέ­φωνο, την τηλεόραση, το τηλέφωνο, κτλ. "Ετσι θα αρχίσει να ανθίζει μια νέα βιομηχανία, ή «βιομηχανία πληροφοριών», όπως είναι σή­μερα ή βιομηχανία ηλεκτρισμού. Με τη βιομηχανία πλληροφοριών καί την τυ­ποποίηση αυτών θα βγούμε από την κρίση εξ­αιτίας της «έκρηξης των πληροφοριών»; Ό σημερινός κόσμος είναι ένα δάσος από σύμβο­λα, μιάζούγκλαάπόείδήσεις. Ή δυσκολία είναι να προσανατολισθούμε στην πληθώρα των πληροφοριών καί ανακοινώσεων. Τα επιστη­μονικά περιοδικά πού εκδίδονται σε όλο τον κόσμο έχουν φθάσει τίς 70.000 καί το σύνολο των γνώσεων μας διπλασιάζεται κάθε δεκα­ετία. Το σύνολο της επιστημονικής καί της τεχνολογικης βιβλιογραφιας περιλαμβανει 10 τρισεκατομμυρια εντυπα στοιχεια . Για να γινει καποιος συντονισμος στον τομεα ανταλλαγής ή ΟΥΝΕΣΚΟ μαύ με το Διεθνές Συμβουλιο των Επιστημονικών Ενώσεων απτό το 1967 άρχισε να μελετά την οργάνωση Παγκοσμιου συστήματος επιστημονικής ενημέρω­σης, την U NI SI S T. H U NI SI S T καθιέρωσε την τυποιποίηση» ή αλλιώς την κωδικοποίση των εννοιών, για να είναι ευκολότερη ή εκτύττωση) καί αποθήκευση των μαγνητοται­νιών των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών καί, κατά συνέπεια, εύκολη ή ανταλλοιγή πληροφο­ριών ανάμεσα στα κράτη. Καί για να μη θε­ωρηθεί ότι ή «βιομηχανία πληροφοριών» είναι κάτι ττού θα γίνει οτό μακρινό μέλλον, αναφέ­ρουμε όη ή εφημερίδα «Νιου Γιόρκ Τάιμς» πα­ρέχει αυτόματα στους συνδρομητές της διά­φορα στοιχεία από τα δημοσιεύματα της, ανά­λογα με τίς ανάγκες των. Υπολογίζεται ότι ή μηνιαία συνδρομή είναι 200 - 1.000 δολάρια, ανάλογα με το βαθμό χρησιμοποίησης της μη­χανής.

Στήν Ιαπωνία έχουν τεθει σε εφαρμογή συ­σκευές πού τυπώνουν στα σπίτια των συνδρο­μητών τίς εφημερίδες. Οι κοινωνικές καί ψυχο­λογικές αλλαγές από την ηλεκτρονική υπολο­γιστική τεχνολογία, ή αλλιώς την Κυβερνητική, θα είναι εντυπωσιακές στο κοντινό μέλλον. Υπολογίζεται ότι σε 20 χρόνια ή έργάο μη εβδομάδα θα γίνει 4 μέρες από επτά ώρες. "Ετσι, μαζί με τίς διακοπές θα έχουμε 147 εργά­σιμες μέρες το χρόνο καί 218 μέρες εργάσιμες μέρες το χρόνο καί 218 μέρες ελεύθερες. "Ενα δισεκατομμύριο άνθρωποι είδαν την ίδια στι­γμή τον "Αρμστρογκ να πατά το πόδι του στη Σελήνη καί παρακολουθούν τους ολυμπιακούς αγώνες, άμεσα τη στιγμή της τέλεσης χάρη στην τηλεόραση, τους τεχνητούς δορυφόρους καί τους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, θα συνεχίσουν οί άνθρωποι να αντιλαμβάνονται τον κόσμο, όπως οί προγονοί τους ή μήπως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα συνείδηση ' .Οί Ηνωμένες Πολιτείες δημιουργήθηκαν πρίν από έναν αιώνα. Σέ αυτό συντέλεσαν πολύ δυο σημαντικές εφευρέσεις: ό σιδηρόδρομος καί ό ηλεκτρικός τηλέγραφος. Ή ιστορία επαναλαμ­βάνεται σε ένα καινούργιο καί πολύ υψηλότερο επίπεδο. Εκείνο πού έκανε ό σιδηρόδρομος καί ό τηλέγραφος πρίν από εκατό χρόνια οέ κλί­μακα ηπείρων, θα γίνει τώρα σε κλίμακα πλα­νητική, χάρη στους Ηλεκτρονικούς Υπολογι­στές. Ό πατέρας της Κυβερνητικής, ό Αμερι­κανός Νόρμερτ Βίνερ, αντιλήφθηκε όσο λίγοι το εσωτερικό νόημα της εκπληκτικής βιομηχα­νικής άνάπτυξηςτήςχώραςτου. "Οταν κάποτε τον ρώτησαν, γιατί δημιούργησε τους Ηλε­κτρονικούς Υπολογιστές, ή απάντηση του ήταν αυτή: «Τα ρομπότς θα είναι οί δούλοι της εποχής μας καί ή αποστολή τους είναι να έλαφρώσουν τον άνθρωπο από το μόχθο, ώστε να του απομείνει περισσότερος χρόνος για να σκέφτεται».

Πολλοί, όμως, φοβούνται ότι με την εξάπλωση των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών θα δημι­ουργηθεί πρόβλημα ανεργίας. Αυτό ειναι σφάλμα. Οί Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τους περισσότερους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, καθώς καί ή Ιαπωνία καί δεν αντιμετωπίζουν ιτρόβλημα ανεργίας. Αντίθετα, δημιούργησαν νέες θέσεις σε ανώτερο επίπεδο. Υπάρχει, βέ­βαια, θέμα ανακύκλωσης καί ανακατάταξης, αλλά το πρόβλημα δεν ειναι οξύ. Από τώρα υπολογίζεται ότι το 2.000, τα 4% των Αμερικα­νών θα ήσαν αρκετοί για να αναλάβουν την παραγωγή όλων των καταναλωτικών αγα­θών. Ό κίνδυνος δε βρίσκεται έκεϊ. Ό κίνδυνος βρίσκεται στην πνευματική νωθρότητα πού πιθανόν να προκύψει από τη γενίκευση της χρήσης των "Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Οί λίγοι, πού ασχολούνται με τους "Ηλεκτρονι­κούς Υπολογιστές, θα δημιουργήσουν μια νέα τάξη, την τάξη των «τεχνικών διανοουμένων», πού συνέχεια θα αποκτούν όλο καί μεγαλύτερη δύναμη, θα γίνουν ή «παγκόσμια κυβέρνηση», όπως έγραψε στο βιβλίο του «1984» ό Τζώρτζ "Οργουελ. "Αλλά οί πολλοί; Τί θα απογίνουν; Πολλές αυτοκρατορίες, π.χ. ή Ρωμαϊκή, κατέρευσαν γιατί οι πολίτες χρησιμοποιούσαν δού­λους για να εκτελούν όλες τίς εργασίες τους καί οι αφέντες κατέληξαν σε ολοκληρωτική απρο­σεξία, νωθρότητα καί διαφθορά. Στό μέλλον οι δούλοι θα είναι οί Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές. Τον κίνδυνο καλείται να απομακρύνει ό πνευ­ματικός πολιτισμός. Ή καλλιέργεια του πνεύ­ματος, ή ανάπτυξη της τέχνης, ό εσώτερος βίος του ανθρώπου, ό ανθρωπισμός πρέπει να συμπληρώσουν τα κενά πού θα δημιουργήσει ό τεχνοκρατικός πολιτισμός στη μεταβιομηχα­νική ή τεχνοηλεκτρονική εποχή πού θα ελθει στα προσεχή χρόνια.

(ζητούμε συγγνώμη για τον τονισμό και τα υπολοιπα λαθη στο κειμενο)


ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΟΒΑΝΗ
ΕΚΔΟΣΕΙ 1979
ΤΟΜΟΣ 20 ΣΕΛ.35-36

0 σχόλια:

Μετάφραση

Καλωσορίσατε…

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα». Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.

Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας

Αρχειοθήκη Ιστολογίου

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της διέυθυνσης - gareggys.blog@gmail.com

Επισκέψεις