Στείλτε το άρθρο που επιθυμείτε να δημοσιέυσετε στην διέυθυνση αλληλογραφίας - gareggys.blog@gmail.com
Ευχαριστούμε
Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΣΗ!!! Ο ΜΟΜΠΙ ΝΤΙΚ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΣ!!!!

Ο Μόµπι Ντικ δεν σκότωσε τον «καπετάνιο Αχάαβ»
Ο φαλαινοθήρας Τζορτζ Πόλαρντ ήταν ο ήρωας του Μέλβιλ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Το όνοµά του χάθηκε στα βιβλίατης Ιστορίας και οι νέες γενιές αγνοούν ότι ήταν αυτός που ενέπνευσε στον Χέρµαν Μέλβιλ τον «ΜόµπιΝτικ», το µυθιστόρηµα που εκδόθηκε το 1851 και θεωρείται ένα από τα µεγαλύτερα αριστουργήµατα της αµερικανικής λογοτεχνίας. Οµως 141 χρόνια από τον θάνατό του, η Αµερική ανακαλύπτει και πάλι τον Τζορτζ Πόλαρντ Τζούνιορ, τον 28χρονο ναυτικό που το πρωί της 12ης Αυγούστου 1819 σάλπαρε από το Ναντάκετ ως πλοίαρχος του φαλαινοθηρικού «Εσεξ», το οποίοµερικούς µήνες αργότερα βυθίστηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, στα ανοικτά των νησιών Γκαλαπάγκος, από την επίθεση ενός τεράστιου φυσητήρα.

Οµως αντίθετα από την ιστορία τουκαπετάνιουΑχαάβ στον «Μόµπι Ντικ», ηοδύσσεια του Πόλαρντ δεντελείωσε εκεί. Μετάτο ναυάγιο, ο Πόλαρντ και τοπλήρωµά του περιπλανήθηκαν επί εβδοµάδες στον ωκεανόπάνω σε τρεις βάρκες, µέχρι που βρήκαν καταφύγιο στο νησί Χέντερσον. Για να επιβιώσουν εκεί, κατέφυγαν στον κανιβαλισµό τρώγοντας νεκρούς συντρόφους τους και σε µια περίπτωση επέλεξαν µε κλήρο ποιος θα σκοτωθεί για να τραφούν οι άλλοι.

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ο Πόλαρντ κατάφερε όχι µόνο να επιζήσει, αλλά καινα γίνει πλοίαρχος ενός άλλου φαλαινοθηρικού, του «Two brothers» (∆ύο αδέλφια). Οταν βυθίστηκε και αυτό το πλοίο, αφού προσέκρουσε στους υφάλους Φρεντς Φραϊγκέιτ, σε απόσταση σχεδόν 1.000 χιλιοµέτρων βορειοδυτικά της Χονολουλού, ο Πόλαρντ, ο οποίος σώθηκε σαν από θαύµα για δεύτερη φορά, υποχρεώθηκε να αποχαιρετήσει τηναυτική σταδιοδροµία και να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στην αφάνεια. Επέστρεψε στο Ναντάκετ, όπου τη δεκαετία του 1850 δέχθηκε την επίσκεψη του τότε 30χρονουΜέλβιλ, απογοητευµένου από τη χλιαρήυποδοχή που είχε τύχει ο «Μόµπι Ντικ» του. Ο συγγραφέας είχε µάθει την ιστορία του ναυαγίου από τον νεαρό γιο του υποπλοίαρχου του «Εσεξ» Οουεν Τσέις.

Ο Πόλαρντ ήρθε ξαφνικά στην επικαιρότητα την περασµένη εβδοµάδα, όταν ανακοινώθηκε ότι σε βάθος πέντε µέτρων στα ανοικτά της Χαβάης δύτες ανέλκυσαν τααποµεινάρια του ναυαγίου του «Two brothers». Βρέθηκαν καµάκια για φάλαινες, αγκίστρια, σιδερένιοι τρίποδες και σιδερένια καζάνια για το λίπος. Πρόκειται για µια σηµαντική ανακάλυψη, σύµφωναµε τους ειδικούς. «Στην αρχή του 19ουαιώνα, όταν το Ναντάκετ ήταν η διεθνής πρωτεύουσα της φαλαινοθηρίας, εκατοντάδες φαλαινοθηρικά απέπλεαν απ’ αυτό το µικρό νησί της Μασαχουσέτης», αφηγείται ο Μπεν Σάιµονς, έφορος της Ιστορικής Ενωσης του Ναντάκετ, «όµως το “Two Brothers” είναι το πρώτο που ανελκύεται από τον βυθό».

Το πρώτο πλοίο του Πόλαρντ, το «Εσεξ» βυθίστηκε τον Αύγουστο του 1819 από επίθεση ενός µεγάλου φυσητήρα! Την ιστορία έµαθε ο Μέλβιλ από τον γιο του υποπλοίαρχου

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Ο αµερικανός συγγραφέας Χέρµαν Μέλβιλ εξέδωσε το 1851 το βιβλίο «Μόµπι Ντικ, η φάλαινα», µια αλληγορία για την ανθρώπινη ύπαρξη. Περιγράφει την εποποιία του φαλαινοθηρικού «Πεκό» και του πληρώµατός του υπό τον καπετάνιο αχαάβ, που κυνηγούν τη µυθική λευκή φάλαινα Μόµπι Ντικ.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ (ΨΕΥΤΙΚΟ) ΒΙΝΤΕΟ ΟΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΧΗ ΤΟΥ ΑΘΩΟΥ ΜΟΜΠΙ ΝΤΙΚ.


Πηγή : www.tanea.gr

0 σχόλια:

Μετάφραση

Καλωσορίσατε…

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα». Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.

Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας

Αρχειοθήκη Ιστολογίου

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της διέυθυνσης - gareggys.blog@gmail.com

Επισκέψεις