Στείλτε το άρθρο που επιθυμείτε να δημοσιέυσετε στην διέυθυνση αλληλογραφίας - gareggys.blog@gmail.com
Ευχαριστούμε
Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Τζαμί ζήτησε ο Νταβούτογλου στη Θεσσαλονίκη

 Του Δ. Διαμαντίδη

Το ζήτημα δημιουργίας ενός τζαμιού και ενός μουσουλμανικού νεκροταφείου στη Θεσσαλονίκη για τους ομοθρήσκους του έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου κατά τη χθεσινή συνάντησή του με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γ. Μπουτάρη.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης του απάντησε πως το ζήτημα του τζαμιού αφορά την κεντρική διοίκηση και σε επίσημες δηλώσεις του αρκέστηκε να πει πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τους μουσουλμάνους στην άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων, ενώ για το μουσουλμανικό κοιμητήριο είπε πως έχει ήδη δρομολογηθεί. Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και στις δικές του δηλώσεις ευχαρίστησε τον κ. Μπουτάρη «για την ευαισθησία που δείχνει στο θέμα ενός τζαμιού για τους μουσουλμάνους και ενός νεκροταφείου». Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με τον κ. Νταβούτογλου να δηλώνει «ερωτευμένος» με τη Θεσσαλονίκη, η οποία είναι ιδιαίτερα τυχερή που έχει έναν δήμαρχο με όραμα σαν τον Γ. Μπουτάρη.

Δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει ζητήματα όπως η αδελφοποίηση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη και η δρομολόγηση θαλάσσιας συγκοινωνίας ανάμεσα στις δύο πόλεις.


Φιλία
Παράλληλα ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε την αισιοδοξία του για την οικοδόμηση μιας «καινούριας ελληνοτουρκικής φιλίας» και «ενός καινούριου ελληνοτουρκικού άξονα», υπογραμμίζοντας το καλό κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών. Σε ερώτηση για το Καστελόριζο είπε «ότι δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα και δεν θέλω να επαναλάβω», παραπέμποντας στις εξηγήσεις που έδωσε στην Αθήνα. Πάντως πριν έρθει στη Θεσσαλονίκη και ευρισκόμενος στην Καβάλα, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη διεκδίκηση εκλογής των μουφτήδων της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, αντί του διορισμού τους από το ελληνικό κράτος, λέγοντας πως «αυτό είναι ένα ελληνικό εσωτερικό ζήτημα». «Αλλά στην παγκόσμια κοινότητα τέτοια θέματα προσεγγίζονται με βάση ορισμένα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Το θέμα θα πρέπει να εξεταστεί από την οπτική της θρησκευτικής ελευθερίας. Εμείς διευκολύναμε την εκλογή του Πατριάρχη και το κάναμε γιατί πιστεύουμε στη θρησκευτική ελευθερία», κατέληξε ο ίδιος.

Στο προξενείο
Να σημειωθεί ότι στη συμπρωτεύουσα επισκέφθηκε και το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης και στο βιβλίο επισκεπτών έγραψε ότι «ως ΥΠΕΞ της Τουρκίας, που επισκέπτομαι την Ελλάδα, είμαι υπερήφανος που βρίσκομαι στο σπίτι του μεγάλου Ατατούρκ, που είναι ο ιδρυτής της τουρκικής δημοκρατίας. Αυτό το μέρος που έχει το άρωμα και την ψυχή της βαθιάς οικογενειακής, σπιτικής κουλτούρας, μας δίνει έμπνευση και στο προξενείο μας. Αυτό το μέρος που έχει το αποτύπωμα ενός μεγάλου Τούρκου ηγέτη δίνει μεγάλη θέληση και δύναμη σε μένα και στη συνοδεία μου».

Πηγή : imerisia.gr

0 σχόλια:

Μετάφραση

Καλωσορίσατε…

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα». Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.

Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας

Αρχειοθήκη Ιστολογίου

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της διέυθυνσης - gareggys.blog@gmail.com

Επισκέψεις