Στείλτε το άρθρο που επιθυμείτε να δημοσιέυσετε στην διέυθυνση αλληλογραφίας - gareggys.blog@gmail.com
Ευχαριστούμε
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

ΑΟΖ


ΑΟΖ και συνεκμετάλλευση στη Βουλή
Δημοσίευση 24/01/2011 18:41 Ανανέωση 25/01/2011 07:13

Η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και η συνεκμετάλλευση κυριάρχησαν στη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική στη Βουλή.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τάχθηκαν υπέρ της άμεσης θέσπισης ΑΟΖ της χώρας μας ενώ ο πρωθυπουργός απέφυγε να πάρει σαφή θέση, λέγοντας ότι επιδίωξη είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με τις γειτονικές χώρες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να βρίσκεται παντού χωρίς υστερίες και φοβίες. «Η χώρα μας έχει αρκετά προβλήματα και δεν χρειάζεται να κατασκευάσουμε νέα, ανύπαρκτα. Δεν χρειάζονται τεχνητές διαιρέσεις, σε πολύ ή λιγότερο πατριώτες και διαφωνίες εκεί που δεν υπάρχουν'' επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

Για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε, πως προέχει η επίλυση των προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου ενώ κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για ανέξοδη κριτική. Διεμήνυσε δε ότι «το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει».

Αναφερόμενος στο Ερζερούμ, έκανε λόγο για θερμή υποδοχή, που δεν είναι αμελητέα ενώ για την απειλή πολέμου από την τουρκική πλευρά, υπενθύμισε, πως έθεσε το ζήτημα στην πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν.

Ο κ. Παπανδρέου εξήρε το έργο των Ελλήνων πιλότων και έκανε ιδιαίτερη μνεία στον ηρωικό χειριστή Κώστα Ηλιάκη. Για το Κυπριακό, είπε, πως στηρίζει τις προσπάθειες του Δημήτρη Χριστόφια για ανεύρεση λύσης στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Σχετικά με το Σκοπιανό εξέφρασε την απαισιοδοξία του κάνοντας λόγο για διστακτικότητα εκ μέρους του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε, πως μετά τη μνημονιολογία δεν πρέπει να καλλιεργούνται φόβοι, υπογραμμίζοντας πως "νέος πατριωτισμός είναι να αλλάξουμε την Ελλάδα και να μην ξαναέλθουμε στη σημερινή θέση".

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος σε οποιασδήποτε μορφή συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία, σχετικά με τα πετρέλαια στο Αιγαίο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ισχύει το δόγμα "τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας από μισά". Πρότεινε η χώρα να προχωρήσει άμεσα στη θέσπιση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και μετά να την οριοθετήσει με όσες χώρες έχουν επικάλυψη με εμάς και επιθυμούν να το κάνουν. Σημείωσε μάλιστα πως όταν την οριοθετήσουμε θα είναι ευκολότερο να ρυθμίσουμε το ίδιο το ζήτημα με την Τουρκία.

Κατά τα άλλα ο κ. Σαμαράς παρατήρησε, πως οι τουρκικές προκλήσεις έχουν κλιμακωθεί παρά την επίσκεψη Παπανδρέου στο Ερζερούμ.

Η Αλέκα Παπαρήγα, εκτίμησε, ότι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι θέλουν να εκμεταλλευτούν τον φυσικό πλούτο και τα πετρέλαια στο Αιγαίο, εκτιμώντας, πως υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούμε στη συνεκμετάλλευση. Η Τουρκία, πρόσθεσε, διεκδικεί τον άξονα Κρήτη, Κάρπαθος, Ρόδος.

Για το Κυπριακό, επεσήμανε, πως Βρετανοί και Αμερικανοί θέλουν να διατηρήσουν την Μεγαλόνησο ως βάση τους. "Δεν σας εμπιστευόμαστε κ. Παπανδρέου γιατί στόχος σας είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων'' υπογράμμισε η ΓΓ του ΚΚΕ.

''Η Ελλάδα ξέρει από το 1951 ότι στο Αιγαίο υπάρχει πετρέλαιο'' είπε ο κ. Καρατζαφέρης, τονίζοντας, ότι η χώρα μας πρέπει να ορίζει την τροχιά των πραγμάτων.

Ο κ. Καρατζαφέρης πρότεινε την ανακήρυξη ΑΟΖ χωρίς την άμεση οριοθέτησή της ενώ επανέλαβε την αντίθεση του στην εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ.

Και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη θέσπιση ΑΟΖ αλλά και τη μείωση των αμυντικών εξοπλισμών ενώ επανέλαβε το πάγιο αίτημα του κόμματός του για επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων, που βρίσκονται σε επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

Πηγή : www.newsbomb.gr

0 σχόλια:

Μετάφραση

Καλωσορίσατε…

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα». Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.

Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας

Αρχειοθήκη Ιστολογίου

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της διέυθυνσης - gareggys.blog@gmail.com

Επισκέψεις