Στείλτε το άρθρο που επιθυμείτε να δημοσιέυσετε στην διέυθυνση αλληλογραφίας - gareggys.blog@gmail.com
Ευχαριστούμε
Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Αύξηση ρεκόρ στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως.


Αύξηση ρεκόρ στις τιμές των τροφίμων παγκοσμίως

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν παγκοσμίως σε επίπεδα ρεκόρ κατά τον Ιανουάριο και μάλιστα προβλέπεται να αυξηθούν περισσότερο, κάτι που στις φτωχές χώρες μπορεί να οδηγήσει σε ταραχές, έστω κι αν έχουν αντληθεί μαθήματα από τις "ταραχές λόγω πείνας" το 2008.

Μετά τον Δεκέμβριο, πολλές τιμές τροφίμων σημείωσαν αισθητή αύξηση 3,4% κι ο σχετικός δείκτης του ΟΗΕ διαμορφώνεται πρωτόγνωρα υψηλά τώρα, (ο δείκτης αυτός καταρτίστηκε το 1990), στο 231.

Ο δείκτης καταρτίζεται από τις αποτιμήσεις πολλών γεωργικών προϊόντων και ειδών διατροφής. Για τα λιπαρά προϊόντα και τα γαλακτοκομικά έχουμε μηνιαίες αυξήσεις 5,6% και 6,2%, αντίστοιχα, γιά τα δημητριακά αυξήσεις 3%, επειδή σπανίζει σχετικά το σιτάρι και το καλαμπόκι, αμετάβλητη προς το παρόν είναι η τιμή των κρεάτων.

Τα τρόφιμα ανατιμώνται πολύ τώρα στο Μπάνγκλαντές, στην Ινδία, στην Ινδονησία, στη Σομαλία, στην Ουγκάντα, στην Ακτή του Ελεφαντοστού που γνωρίζει πολιτική κρίση

Το 2008, ιδίως, εξαιτίας και της διεθνούς ύφεσης, αλλά ήδη και από το 2007, σε πολλά αφρικανικά κράτη έγιναν ταραχές λόγω των ακριβών τροφίμων, όπως συνέβη και στις Φιλιππίνες και στην Αϊτή στη μετασεισμική περίοδο, κυρίως λόγω της μεγάλης ανόδου στην τιμή των δημητριακών. Τότε ήταν, το 2008, που ο ανωτέρω δείκτης του ΟΗΕ υπερέβη το "ψυχολογικό όριο" 200.

Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού, του ΟΗΕ, προβλέπει ότι ο πλανήτης εισήλθε σε περίοδο αισθητής μεταβλητότητας στις τιμές των τροφίμων, που θα έχουν αποτέλεσμα να μην είναι σε πολλά σημεία του ομαλός ο εφοδιασμός σε τρόφιμα, κάτι που θα οφείλεται στο συνδυασμό ανατιμήσεων και ακραίων καιρικών φαινομένων.

Το θέμα πρέπει επειγόντως να απασχολήσει τους ηγέτες σε όλον τον πλανήτη, τονίστηκε από το στέλεχος του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού, Ζοζέτ Σίραν. "Αν δεν τρέφονται σωστά οι άνθρωποι, επαναστατούν, μετανστεύουν, ή... πεθαίνουν. Ας σοβαρευτούμε λοιπόν πολύ σχετικά με το επισιτιστικό", υπογράμμισε η Σίραν.

Από την πλευρά της η Υπηρεσία Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ επισήμανε ότι έγιναν ήδη μεγάλες ταραχές στη Βόρεια Αφρική γιά το θέμα των ακριβών τροφίμων και επισήμανε ακόμα ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε αρκετά σημεία στον πλανήτη θα δυσκολέψουν περισσότερο την ανεμπόδιστη πρόσβαση στα προσιτά στην τιμή τρόφιμα.

Πηγή : www.nooz.gr

0 σχόλια:

Μετάφραση

Καλωσορίσατε…

Σας ευχαριστούμε που επισκεφτήκατε την ιστοσελίδα μας. Πρόκειται για μια κίνηση μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, που σκοπό και στόχο έχει να σας υπενθυμίσει κάποια πράγματα πέρα από την καθημερινή σας «ονειροπαγίδα». Ελπίζουμε να φανούμε αντάξιοι των προσδοκιών σας και να σας προσφέρουμε την δυνατότητα να σκεφτείτε διαφορετικά για τα γεγονότα που συμβαίνουν γύρω σας.

Καλή ανάγνωση και περιμένουμε τα σχόλια σας

Αρχειοθήκη Ιστολογίου

Από το Blogger.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Επικοινωνία

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της διέυθυνσης - gareggys.blog@gmail.com

Επισκέψεις